Olijven

De Olijfboomgaard / l’Oliveto

Sinds het voorjaar van 2023 ben ik samen mijn mijn collega Daniele trotse beheerders geworden van een olijfboomgaard aan de Italiaanse kust. De boomgaard ligt aan de steile kust van Ligurië, waar de Apennijnen in de zee verdwijnen. Samen zijn wij het grote avontuur aan gegaan om op een kleine 2 hectare voor 550 olijfbomen te gaan zorgen. We hebben bomen tussen de 10 en 100 jaar oud op weelderig groene terrassen tussen vijgenbomen, met zicht op de mediterrane zee op een hoogte van 70/130 meter. Wij verzorgen de boomgaard met veel aandacht voor behoud van planten en dierlijke biodiversiteit. De boomgaard heeft een DOP certificatie Riviera Ligure en we onderhouden deze op traditionele wijze.

De eerste olijfolie / il primo olio Oliva

Najaar 2023> De allereerste oogst met als resultaat: DOP Extra Vergine olijfolie van eigen gaard!
Warm uit te pers is de olie knalgroen, zacht en soepel met tegelijkertijd en punchy pittige afdronk.

De olijfoliemolen / il Frantoio

Naast onze eigen gaard werken Daniele en ik (part time) bij de olijfoliemolen van de Cooperativa Agricola Rurale Isola Di Borgonovo, Dit is een coöperatieve olijfoliemolen van kleinschalige boeren uit de regio. De coöperatief specialiseert zich in het herstel en onderhoud van het land (specifiek hazelnoot- en olijfboomgaarden) met het oog op de promotie van lokale producten en landbouwcultuur. De molen is sinds 2021 gecertificeerd om ook biologische olijfolie te persen.

De olijfolie die wij maken is dus van land dat door ons word onderhouden, bomen die worden vertroeteld, olijven geoogst en ook de persing doen wij zelf. Dus van grond tot fles zijn we bij de hele productie lijn, hoe gaaf is dat!

Extra Vergine olijf olie & DOP? / Extra virgin olive oil & DOP?

Wat is dat eigenlijk?
Om het label Extra Vergine te krijgen word de hoeveelheid acido oleico (oliezuur, het meest voorkomende vetzuur in olijfolie) gemeten in de olie. Olio Extra Vergine di oliva (EVOO) mag maximaal 0,8 gram oliezuur per 100 gram olie bevatten. Voor DOP certificering mag dat maximaal 0,5 gram per 100 gram olie zijn.

Waarom is de zuurgraad van olijfolie een belangrijke parameter?
Olijfolie lijkt niet zuur. En dat is waar: de term verwijst niet naar een zure smaak of zuurgraad zoals we die vaak kennen van citroenen of azijn.

Voor de echte foodnerds: Olijfolie bevat van nature triglyceriden, dit zijn pakketjes van drie vetzuren die met elkaar zijn verbonden door een molecuul dat glycerol wordt genoemd. Deze verbinding tussen de vetzuren en de glycerol is niet erg sterk, dus door hydrolyse of in mindere mate oxidatie, kan deze worden verbroken waardoor een vetzuur vrijkomt. Deze vrije vetzuren zijn dus tekenen van afbraak in de olijven of olijfolie.
Conclusie: olijfolie van hogere kwaliteit heeft de laagste vrije zuurgraad.

De DOP staat voor Denominazione di Origine Protetta. In Italië zijn er allerlei producten DOP waaronder dus ook olijfolie. Iedere DOP is gekoppeld aan een regio, wij zijn onderdeel van de regio Riviera Ligure. DOP betekent dat de olijven alleen uit een specifiek gebied komen en in dat gebied worden verwerkt aan de hand van strenge normen die voor dat gebied gelden. Dit betekend bij ons dat de boomgaard word gecontroleerd, de kwaliteit van de olijven voor de persing en natuurlijk de olie die er uit komt.

Olijfbomen onderhoud

Heb je een olijfboom in de tuin/op je terras die dringend wat onderhoud/liefde kan gebruiken?
Stuur mij een mailtje of appje voor een vrijblijvende offerte, ik kom graag langs om te snoeien of advies te geven.